ویژگی کودکان در سه سالگی
زمانی که دامنهی توجه کودک سه ساله شما گسترش پیدا میکند و در حرف زدن توانمندتر میشود، شاهد این خواهید بود که بهتر از همیشه از دستورالعملها پیروی میکند و قادر است نیازها و افکارش را به زبان بیاورد. مسیر تبدیل او از یک کودک نوپا به دختر یا پسری کودکستانی، پر از دستانداز است. در این بازهی سنی باید پذیرای کجخلقیها و تغییرات بسیاری باشید اما بدانید که در کنار این سختیها، از روح خلاق و کارهای دوستداشتنی فرزندتان هم لذت زیادی خواهید برد.
اگر شما یکی از والدین یا آموزگارانی باشید که با کودکی سه ساله تعامل دارد، احتمالاً به دنبال شناخت بیشتر و عمیقتر او هستید تا بتوانید رفتارهایش را درک و به او کمک کنید تا مهارتهایش را تقویت کند. در این مقاله تلاش کردهایم تا به چند ویژگی کودک سه ساله بپردازیم؛ ویژگیهایی مهم و تأثیرگذار که در فرایند رشد کودکان سه ساله نقش مهمی ایفا میکنند. همچنین شما میتوانید در این مقاله راهنمای بازی با کودک سه ساله را نیز مطالعه کنید.
رشد جسمی کودک سه ساله
این فقط قد و وزن کودکان سه ساله نیست که روندی روبهرشد دارد. در این سن مهارتهای حرکتی برجسته و ظریف آنها هم رشد میکند. سه سالگی زمانی است که کودک هر روز چیزهای بیشتری در مورد بدنش و چگونگی کنترل آن یاد میگیرد.
به مروز زمان و با تمرین، او بیشتر قادر به حفظ تعادل خودش میشود و کارهایی را انجام میدهد که قبلاً قادر به انجامشان نبوده. همهي این تغییرات نتیجهی رشد جسمی هستند.
نقاط عطف رشد جسمی کودک سه ساله
مهارتهای حرکتی برجسته: اکثر کودکان سه ساله میتوانند روی یک خط راه بروند، تعادل خودشان را حفظ کنند، از روی چیزی بپرند و عقبعقب قدم بردارند. معمولاً یک کودک سه ساله میتواند سهچرخهسواری کند، توپی را شوت کند و با دوپا بپرد.
مهارتهای حرکتی ظریف: کودک در سه سالگی ، میتواند دستهای کثیفش را بشوید، با دریافت کمی کمک از شما لباس بپوشد و صفحات یک کتاب را ورق بزند. بیشتر بچههای سهسالهای که به کودکستان میروند، این توانایی را دارند که با انگشتهایشان یک مداد را به دست بگیرند.
تغییرات بزرگ سه سالگی: بعضی کودکان میتوانند در این سن، توالت رفتن را یاد بگیرند.
رشد عاطفی کودک سه ساله
از آنجایی که کودک سه ساله کمکم مواجهه با موقعیتهای استرسزا را یاد میگیرد، کجخلقیاش در این بازهی سنی به اوج میرسد. درنتیجه با اینکه کودک شما تمایل دارد که مستقل باشد، ممکن است موقع انجام دادن فعالیتهای جدید آشفته و عصبانی شود. درواقع او با دنیای جدیدی مواجه شده است و همین تغییر گاهی عصبانیاش میکند.
بعضی سهسالهها بهسختی میتوانند از فردی که از آنها مراقبت میکند، جدا شوند. درنتیجه وقتی فرزندتان را به مهدکودک میبرید، ممکن است درعین اینکه آنجا را دوست دارد، گریه کند.
نقاط عطف رشد عاطفی کودک سه ساله
- رشد عاطفی کودک سهساله موجب میشود که احساسات خودش و دیگران را درک کند. ممکن است کودک شما از جملات سادهای مثل «عصبانیام» یا «من خوشحالم» استفاده کند تا از چیزی که حس میکند با شما حرف بزند.
- کودکان سهیم شدن را در این سن یاد میگیرند و رعایت نوبت را درک میکنند، اگرچه ممکن است این کار را دوست نداشته باشند.
برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه بهبود رشد عاطفی در کودکان این مقاله را مطالعه کنید.
رشد اجتماعی کودک سه ساله
وقتی فرزندتان سه ساله میشود، احتمالاً متوجه تغییراتی در نحوهی تعاملش با کودکان دیگر میشوید. در این نقطه است که کودک از بازی کردن در موازات کودکان دیگر فاصله میگیرد و به بازیهای گروهی و مشارکتی تمایل پیدا میکند. این رشد اجتماعی نشاندهندهی این است که کودک به آموزش برای برقراری روابط سالم نیاز دارد.
با اینکه یک کودک سه ساله همچنان به هر دو یا یکی از والدینش وابستگی زیادی دارد، به دوستی با همسالانش تمایل پیدا میکند و دلش میخواهد دوستهای جدیدی پیدا کند.
کودکان سه ساله تحتتأثیر چیزهایی هستند که دوست دارند و کاملاً طبیعی است که رفتارهای شخصیت موردعلاقهشان را در یک برنامهی تلویزیونی یا کتاب تقلید کنند. برای مطالعه بیشتر ابعاد رشد اجتماعی کودکان این مقاله را مشاهده کنید.
نقاط عطف رشد اجتماعی کودک سه ساله
- همدلی کردن با کسی که آسیب دیده و حتی تلاش برای آرام کردن او.
- شروع به ناسزا گفتن و دعوا کردن با کودکان دیگر یا خواهر و برادری که او را آزار بدهد.
- ابراز احساسات به دیگران، بدون اینکه شما از او بخواهید.
رشد شناختی کودک سه ساله
رشد شناختی یک کودک سه ساله، فقط به معنای یادگیری حروف الفبا یا شمردن اعداد نیست. کل فرایند جذب اطلاعات در کودک سه ساله تغییر میکند و این تغییر شامل سوال پرسیدن و تحلیل و درک پاسخهایی است که دریافت میکند.
کودکان سه ساله مثل اسفنجی میمانند که هرچیزی را در اطرافشان جذب میکنند. به عنوان یک والد، به فرزند سهسالهتان کمک کنید که یاد بگیرد با اطلاعاتی که دریافت میکند چه کند. چون حالا او بیشتر از همیشه قادر است که یک جا بنشیند و برای مدت طولانیتری تمرکز کند.
ذهن و قدرت تخیل کودک در سه سالگی شکوفا میشود. حافظهی او قدرت پیدا میکند و بیشتر دنیای اطرافش را درک میکند. درنتیجه شما باید منتظر سوالهای بسیاری از جانب او باشید. وقتهایی هم هست که شما پاسخ سوالات را نمیدانید. صبور باشید و به سوالهای کودک توجه کنید. چون او به این روش میتواند چیزهای بیشتری را در مورد جهانی که در آن زندگی میکند یاد بگیرد. رشد شناختی و تغییرات و تحولات شناختی در کودکان بسیار گسترده است، برای مطالعه بیشتر ابعاد رشد شناختی در کودکان این مقاله را مطالعه کنید.
- گفتار و زبان
کودک شما حالا حدود سیصد کلمه بلد است و حتی ممکن است گنجینهی لغاتش خیلی غنیتر از این باشد. او میتواند جملات سادهای را به زبان بیاورد و درک مطلبش هر روز قویتر میشود.
- بازی
همانطور که گفتیم یک تغییر قابلملاحظه در نحوهی بازی کردن کودک سه ساله این است که به بازیهای گروهی و مشارکتی با همسالانش تمایل پیدا میکند. حالا او میتواند منتظر شود تا نوبتش فرا برسد و همین باعث میشود که بتواند در بازیهای گروهیای که نیاز به صبوری دارند، موفق عمل کند.
بازی با کودک سه ساله اهمیت زیادی در فرایند رشدش دارد چون او آمادهی فعالیتهای غیرفردی و بازی با اسباببازیهای پیچیدهتر است. شما میتوانید کلیه اسباببازیهای هویو را از اینجا مشاهده کنید
نقاط عطف رشد شناختی کودک
- لذت بردن از اینکه برایش کتاب خوانده شود و حتی تمایل او به کتابخوانی به شیوهی خودش.
- تشخیص شکلها و رنگهای ساده.
- نام بردن حروف الفبا.
نکات پایانی مقاله
به خاطر داشته باشید که این تغییرات رشدی در همهی کودکان سه ساله یکسان نیست. هر کودکی منحصربهفرد است و ممکن است بعضی مهارتهایی که در این مقاله به آنها اشاره شد، در بعضی کودکان دیرتر یا خیلی سریعتر رشد کند. آنچه اهمیت دارد این است که بدانیم سه سالگی زمانی است که کودک ما مستقلتر از قبل شده، از نظر جسمی رشد کرده، توانایی صحبت کردن و بیان احساساتش را دارد، کجخلقی میکند و تمایل به شرکت در بازیها و فعالیتهای گروهی دارد.
ما در این مقاله تلاش کردیم به چند ویژگی کودک سه ساله بپردازیم و تصویر جامعی را از تغییرات او نشان دهیم. وقتی از تغیرات سه سالگی آگاه باشیم، در فرایند تربیت کودک سه ساله بهتر عمل میکنیم، رفتار با کودک سه ساله را یاد میگیریم و آموزشهای مناسبی را برای رشد و پرورش او در نظر میگیریم.