از اهمیت و تاثیرات بازی والدین با کودک غافل نشوید!
اهمیت بازی کردن برای کودکان و مراحل رشدی آنها این روزها بر کسی پوشیده نیست. در واقع بازی برای کودکان مرحلهای از رشد است که تاثیرات بسیاری را بر روی کودک میگذارد. این مرحله از رشد، به اشکال و انواع مختلفی صورت میگیرد و با توجه به سلیقه و دوستداشتنیهای هر کودک متفاوت و متغیر است. از همین رو کودکان مختلف، ابعاد متفاوتی را در بازیهای خود تجربه میکنند.
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت بازی کودکان، همراهی و حضور والدین است. این روزها به دلیل مشغله زیاد والدین، معمولا زمان کمتری برای کودکان از طرف آنها اختصاص داده میشود. این موضوع یکی از چالشهای دنیای کودکان است. کودکان نیاز دارند تا بازی را در کنار والدین خود نیز تجربه کنند و از مزایای آن بهره ببرند.
به همین جهت، لازم دیدیم تا در این مقاله به دنبال بیان این موضوع باشیم. در ادامه این مقاله، از اهمیت بازی برای کودکان و درگیر شدن کودک با والدین نکاتی را بیان کردیم. پس از آن به بیان مزایای بازی کودکان همراه با والدین پرداختیم و در ادامه نیز انواع این بازیها را مشخص کردیم. در صورتی که این موضوع برای شما نیز مسئلهای چالش برانگیز است، بهتر است در ادامه مقاله ما را همراهی کنید. امید است که اطلاعات این مقاله برای شما کارایی لازم را داشته باشد.
اهمیت بازی برای کودک
دنیای بازیها برای کودکان تنها به معنای سرگرمی و تفریح نیست! دنیای بازی برای کودکان از اهمیت بسیاری برخوردار است. کودکان در دنیای بازیهای خود، بسیاری از نقشها و جایگاهها را تجربه میکنند و به دنبال ساختن آینده برای خود هستند. از همین رو این دنیا اهمیت بسیاری برای کودکان دارد. در واقع کودکان با استفاده از بازیها، شبیه سازی از آینده زندگی خود را دارند و تخیلات و آرزوهای خود را به تصویر میکشند.
همچنین بازی برای کودکان سبب میشود تا ابعاد مختلف رشدی خود را تجربه کنند و بتوانند ارتباط خوبی را با هم سن و سالان خود برقرار کنند. در واقع بازی برای کودکان مرحلهای است تا در آن بتوانند سلامت روانی و جسمانی خود را ارتقا ببخشند و حال بهتری را تجربه کنند.
کودکان با استفاده از انواع مختلف بازی، سبکهای مختلفی را برای زندگی تجربه میکنند. آنها با آزمون و خطا به دنبال یافتن مسیر آینده خود در زندگی هستند و تواناییها و استعدادهای خود را در این دنیا نشان میدهند. در واقع دنیای بازی کودکان دنیایی است که در آن تمام خواستهها و عواطف و هیجانات کودکان نشان داده میشود و بروز پیدا میکند. چیزهایی که کوکدنا قادر به بیان آن نیستند را در بین بازیهای خود به میان میآورند. این موضوع دلیلی است که دنیای بازیهای کودکان اهمیت بسیاری دارد و با استفاده از آن میتوان آینده بهتری را برای کودک رقم زد.
تاثیر والدین در بازی
همه کودکان از بازی با کودکان دیگر، خواهر و برادرشان، و حتی بازی به تنهایی لذت میبرند. در واقع یکی از مهمترین مزایای بازی، ایجاد رابطه بهتر با اطرافیان است. این مزیت در صورتی که همراه بازی کودکان، والدین باشند، چندین برابر میشود. هنگامی که کودکان در حال بازی با والدین هستند، میتوانند رابطه بهتر و عمیقتری را با والدین خود برقرار سازند. رابطهای که در طول سالهای بعدی زندگی نیز اثرات خود را خواهد داشت. البته مزایای بازی با کودکان به همینجا ختم نمیشود. دیگر مزایایی که بازی با والدین برای کودکان دارد، عبارت است از:
- ایجاد شناخت بهتر از کودک و تواناییهای فردی او در بازی برای والدین
- ایجاد شناخت بهتر از والدین برای کودک
- کاهش اختلاف نظرها و مشاجرهها بین والدین و کودک
- احساس امنیت بیشتر کودک در کنار والدین
- ایجاد اعتماد بیشتر بین کودک و والدین
- کاهش اضطراب و استرس در کودکان
- پذیرفتن والدین به عنوان بخشی از دنیای کودکی خود
- تلاش برای بروز توانایی خود در برابر والدین
- بروز خلاقیت و ایجاد مهارتهای بیشتر در کودکان
- تشخیص استعدادها و اختلالات کودک در حین بازی
- افزایش انعطاف پذیری در کودکان و بالا رفتن آستانه تحمل
- امکان دیدن دنیا از جهان کودک برای والدین
- افزایش قدرت تخیل در کودکان
- انتخاب هم بازی کودک با نظر والدین
- استفاده از والدین به عنوان الگویی فعال و دوست داشتنی
- احترام گذاشتن به دنیای کودک و آموزش احترام گذاشتن به کودکان
- ایجاد شرایطی برای آموزش و توسعه مهارتهای کودک
- حمایت کردن از کودک و نشان دادن حامی او بودن در شرایط مختلف
- ایجاد احساس شادی و نشاط در والدین و کودکان به دلیل ترشح هورمون اکسی توسین
- کشف لذت بازی برای والدین و فعال ساختن کودک درون خود
البته به یاد داشته باشید، همانطور که گفتیم مهمترین بعد بازی والدین و کودک ایجاد رابطه بهتر بین آنها است که سبب میشود تا بتوانند گفتوگو و شناخت بهتری از یکدیگر پیدا کنند. در واقع ایجاد رابطه عمیق بین کودک و والدین سبب میشود تا تمامی مزایای بعدی پیش آید و دنیای بهتری برای کودک ترسیم شود.
معرفی بازی کودک با والدین
کودکان و الدین بازیهای بسیاری را میتوانند در کنار یکدیگر داشته باشند. بازیهایی که دنیای آنها را به یکدیگر نزدیک کند و سبب شود تا مزایایی را که نام بردیم، در زندگی پیاده شود. در این بخش قرار است تا به برخی از این بازیها اشاره کنیم و از آنها نام ببریم. در صورتی که به دنبال بازیهایی هستید تا بتوانید با کودک خود همراه شوید، در این بخش همراه ما باشید! برخی از این بازیها عبارتاند از:
- اسم و فامیل
- نقطه بازی
- ساختمان سازی با کارت و چوب بستنی
- لگوبازی
- ساخت پازلهای بزرگ
- برج جنگا
- بازیهای فکری
- مکعب روبیک
- لی لی
- قایم موشک
- خواندن کتاب قصه و شعر
- انواع توپ بازی
- نقاشی کردن و رنگ آمیزی
- ساخت کاردستی
- آشپزی
- خاله بازی
- پانتومیم
- پیدا کردن اشیا گم شده
- خمیر بازی
- آب بازی
نکته مهمی که در تمام این بازیها وجود دارد، این است که تا چه میزان در این بازی، به کودک خود اهمیت میدهید. دقت کنید که در حین بازی مشغول فعالیت دیگری نباشید و تمام تمرکز خود را بر روی بازی با کودکتان بگذارید. به این ترتیب میتوانید همبازی خوبی برای فرزندتان باشید، مشاهده فعالانه داشته باشید، به داستانهای او به خوبی گوش دهید، از شیوه انتخابی بازیهای او حمایت کنید و در گفتوگو با او شرکت کنید.
بازی مادر با کودک
از آنجایی که معمولا بیشترین زمان کودکان با مادر خود سپری میشود، بازی کودک و مادر از اهمیت بسیاری برخوردار است. این بازی میتواند مراحل رشدی بسیاری را برای کودک در پی داشته باشد و در صورتی که به درستی و با شکلی سالم صورت گیرد، ابعاد روانی و جسمانی کودک را به سلامت از مراحل رشدی عبور دهد. از همین رو لازم است تا مادران برای کودک خود به اندازه نیاز زمان بگذارند تا بتوانند به بهترین شکل ممکن، در این مسیر به رشد او کمک کنند. ضمنا به دلیل اینکه اولین ابژه روانی و موضوع عشق کودکان مادر است، حضور به اندازه و به موقع مادران اهمیت بسیاری بر روی آینده روانی کودک دارد. بازی یکی از راهکارهایی است که با استفاده از آن کودکان میتوانند حضور مادر را درک کنند و از آن بهره لازم را ببرند.وجود یک رابطه امن بین مادر و کودک سبب میشود تا کودکان در سالهای بعدی زندگی خود، رابطه خوبی را با دیگر افراد زندگی خود داشته باشند. این رابطه امن بین مادر و کودک میتواند در خلال بازیهایی که مادر همراه کودک است، صورت پذیرد. در واقع مادر نقشهای متعددی را در رشد کودک ایفا میکند، زیرا او در هر جنبه ای از کودک، اولین معلم برای او محسوب میشود.
بازی پدر با کودک
در مورد بازی پدر و کودک داستان کمی متفاوت از مادر است. با اینکه پدر پس از مادر مهمترین عامل تاثیرگذار در روند رشدی کودک است، اما او عاملی است که معمولا کمتر از مادر حضور دارد. با این حال اهمیت پدر در زندگی کودک بسیار پررنگ است. همین موضوع سبب میشود تا زمانی که پدر حضور دارد، لازم باشد تا تمام توجه او به کودک خود باشد. بهترین راهکاری که یک پدر با استفاده از آن میتواند با کودک خود ارتباط برقرار کند و توجه خود را به او خوب نشان دهد، دنیای بازی است. پدر معمولا در حین بازی با کودک خود، احساس امنیت و اعتماد را در او پرورش میدهد. حمایت خود را به او نشان میدهد و سعی میکند تا با ایجاد فضایی دوستانه کودک خود را بیشتر بشناسد.از آنجایی که زمان بازی و تعامل پدر و کودک محدودتر است، لازم است در زمان این تعامل، تمام تمرکز پدر بر روی کودک خود باشد تا کودک احساس اهمیت کند. به این ترتیب کودک دنیای بهتری را با پدر خود میسازد و در آینده زندگی خود شرایط بهتری را در تعامل با پدر خود خواهد داشت.در واقع بسیاری از ابعاد رشدی و روانی کودکان در تعامل با والدین خود شکل میگیرد. تعاملی که در بسیاری از شرایط در بستر بازیها صورت میگیرد. از همین رو لازم است تا والدین به این موضوع توجه بیشتری را نشان دهند و دقت زیادی را در حین بازی به خرج دهند!
میزان زمان لازم برای بازی والدین با کودک
کودکان در سنین مختلف به میزان توجه متفاوتی از والدین خود نیاز دارند. مراحل رشدی مختلف کودکان تعیین کننده زمان لازمی است که کودک به حضور والدین خود نیاز دارد و لازم است تا والدین در کنار او باشند. این موضوع دلیلی است که بسیاری از افراد تا پیش از یکسالگی، حضور دائمی مادر را در کنار کودک لازم میدانند. البته در طی سالهای بعدی زندگی این میزان کمتر و کمتر میشود.به طور میانگین و کلی کودکان پس از گذر از دو تا سه سالگی، روزانه چیزی در حدود 3 ساعت همراهی با والدین را نیاز دارند. البته باید به یاد داشته باشید تمامی این زمان به بازی با کودک نمیگذرد. هرچند بخش بسیاری از دنیای کودکان را بازی تشکیل میدهد و برای کنار او بودن لازم است تا در دنیای بازی او غرق شوید! نکته مهمی که در این بخش لازم به ذکر است، توجه و تمرکز کافی در حین گذراندن زمان با کودکان است. گاهی ممکن است والدین چیزی بیشتر از 3 ساعت زمان را با کودک خود بگذرانند اما در این زمان، مشغول کارهای دیگری نیز باشند! بهتر است زمان مشغول بودن با کودک کاهش یابد اما کیفیت بالایی را داشته باشد! از همین رو در صورتی که زمان کافی برای گذراندن وقت خود و بازی کردن با کودکتان را ندارید، همان زمان ناچیز و کمی را که دارید، به طور کامل در اختیار کودک خود باشید!
سخن پایانی
بازی یکی از مهمترین نیازهای کودک است. راهکاری برای پیوند با دنیای بیرونی که تنها یک سرگرمی نیست! از طریق بازی کودکان به دنبال یادگیری بیشتر هستند و دنیای کاملتری را برای خود ترسیم میکنند. بازی یکی از مهمترین راهکارهایی است که کودکان با استفاده از آن، احساسات خود را بیان میکنند و آن را به اشتراک میگذارند.البته یکی از مهمترین ابعاد در بازی کودکان، همراهان آنها در بازیها است. خواهر و برادر یا هم سالان میتوانند همبازیهای خوبی برای کودکان باشند اما کودکان نیاز دارند گاهی با والدین خود نیز به بازی بپردازند. این نیاز در پی خود مزایای بسیاری را به دنبال دارد. مزایایی که تنها معطوف به کودکان نیست و برای والدین نیز اهمیت دارد. از همین رو لازم دیدیم تا در این مقاله به بازی کودکان در کنار والدین خود بپردازیم و برخی از بازیهای جذاب و دوستداشتنی را مطرح سازیم.در ادامه به مزیتهای بازی در کنار والدین پرداختیم و هریک از والدین و بازیها را به طور مجزا و تفکیک شده مورد بررسی قرار دادیم. امید است با خواندن این مقاله توانسته باشید اطلاعات لازم و کافی را برای بازی با کودک خود کسب کنید و بتوانید همراه خوبی برای بازیهای او باشید. همراهی که بتواند نقش کاملی را ایفا کند و ابعاد مختلف رشدی را در کودک، ارتقا دهد.